За FlixBus

Еколошки и паметен превоз за осознавање на светот

FlixBus е млада компанија за автобуски превоз којашто во изминативе 3 години го менуваше начинот на кој милиони луѓе патуваат низ Европа. Како комбинација од технолошки старт-ап, платформа за е-трговија и превозна компанија, FlixBus успеа во најкраток временски рок да ја воспостави најголемата мрежа на меѓуградски автобуски превоз во Европа.

Благодарение на едноставниот систем за резервации и широкораспространетата мрежа на линии, на патниците им нудиме можност да го истражат светот без оглед на големината на нивниот буџет. Нашите зелени автобуси ги задоволуваат највисоките безбедносни и еколошки стандарди, што ни овозможува да понудиме одржлива и прикладна алтернатива на превозот во приватна режија. Нудиме највисоко ниво на комфор.

Искуството со FlixBus - наш концепт за успех

Нашиот успех може да се припише на дигитализацијата на традиционалниот автобуски превоз. Со технолошките напредоци, како што се нашиот систем за е-билети, апликацијата FlixBus, бесплатната Wi-Fi конекција во самиот автобус и следењето во живо преку GPS, направивме револуција во полето на автобускиот превоз. Со паметно планирање на мрежата и динамично управување со цените, може да им дадеме одлични понуди на нашите клиенти. Исто така, се потпираме на нашите блиски партнерства со мали и средни претпријатија: нашите регионални автобуски превозници - вообичаено семејни компании со долги години искуство - кои се дел од нашиот зелен возен парк на FlixBus. Овде се соединуваат иновациите и претприемничкиот дух на FlixBus со искуството и практичното знаење на традиционалните МСП.

Од германска старт-ап компанија до компанија број 1 во Европа

Компанијата FlixBus беше основана во Минхен од тројца млади претприемачи чија цел беше да го направат одржливиот автобуски превоз истовремено удобен и ценовно достапен. Во тоа време, компанијата „MeinFernbus“ почна да организира автобуски превоз на линии од Берлин до други градови низ Германија.

Со прекинувањето на монополот на железницата во 2013 година, овие две старт-ап компании се етаблираа како лидери на пазарот на автобуски превоз на долги релации и зазедоа силна позиција во однос на своите меѓународни конкуренти. Со спојувањето на нашите тимови во Минхен и Берлин, ние станавме лидери на пазарот во Германија, далеку пред нашите конкуренти.

Од 2015 година, FlixBus се прошири и во други земји: воведовме национална мрежа за автобуски превоз на долги релации во Франција, Италија, Австрија, Холандија и во Хрватска, како и редовни меѓународни линии до Скандинавија, Шпанија, Англија и до регионите на Централна и на Источна Европа. Денес, патниците може да ги користат придобивките од најголемата мрежа за автобуски превоз на долги релации низ Европа.

Во моментов, нашата компанија, која нуди еколошки прифатлив автобуски превоз, е опслужувана од меѓународен тим од скоро 1.000 вработени на локации во Минхен, Берлин, Париз, Милано, Загреб и Копенхаген, како и од илјадници возачи од нашите партнерски компании од цела Европа. Со секој изминат ден, услугите на FlixBus стануваат сѐ подобри, благодарение на секој еден поединец. Дали ги поседуваш личните квалитети и тимскиот дух кои ни се потребни за да го освоиме европскиот пазар на меѓуградски автобуски превоз? Тогаш, аплицирај овде, затоа што можеби го имаме вистинското работно место за тебе.

FlixФакти

100 милиони клиенти до сега

100 милиони патници веќе имаат патувано со нас, од кои 40 милиони само во 2017 година.

3.000+ дестинации, 40+ земји

FlixBus поврзува 3.000+ дестинации во 40+ земји, број којшто расте речиси секојдневно.

400.000+ дневни линии

Поврзуваме градови со 400.000+ линии – кои честопати ги има на секои 30 минути.

Основачи

Андре Швамлајн

Андре Швамлајн

Андре е одговорен за меѓународното работење и за проширувањето на мрежата. На времето, во 2009 година, заедно со Јохен дискутирале и размислувале за можностите што може да ги понуди дерегулираниот пазар. Како љубител на концептите на алтернативен превоз, тој нема автомобил и на работа доаѓа со велосипед.

Јохен Енгерт

Јохен Енгерт

Јохен е одговорен за маркетинг, продажба и за финансии. Пред да го основаат FlixBus, тој и Андре патувале низ светот како стратешки консултанти. За време на студиите, организирал автобуски превоз до скијачките центри на Алпите, што е негово прво искуство во оваа индустрија.

Даниел Краус

Даниел Краус

Даниел се грижи за ИТ и за мобилниот и софтверскиот развој. За време на студиите, основал успешна ИТ старт-ап компанија заедно со неговиот колега Андре. На крај, ги жртвувал својата долгогодишна кариера во Microsoft – и својот автомобил – за да ја создаде најголемата мрежа на меѓународен автобуски превоз во Европа.