Земи си го велосипедот со себе во автобусот на FlixBus

Превези го својот велосипед од А до Б со FlixBus

Сакаш да одиш на велосипедска тура низ Шварцвалд, по течението на Сена, или едноставно да се возиш по улиците на Амстердам? Бројот на дестинации е бесконечен, а што е најдобро, FlixBus може да те однесе до сите овие места.

Може ли да си го понесам велосипедот со мене во автобусот? 

Да, можеш! Велосипедите се дозволени во повеќето автобуси на FlixBus, така што може да уживаш во одлични авантури каде и да одиш. Голем број од нашите автобуси имаат држачи за велосипеди одзади кои ти овозможуваат да го превезуваш својот велосипед, или се опремени со специјални навлаки за велосипеди кои овозможуваат безбеден транспорт во делот од автобусот за превоз на багаж.

При постапката на резервација, кога додаваш велосипед, сите патувања што може да се резервираат ќе бидат организирани со автобус опремен со држач или со навлаки за велосипеди. Кај некои резултати од пребарувањето може да има известување „Ова линија е целосно резервирана“. Тоа значи дека или нема повеќе слободни седишта, или пак автобусот не е опремен со држач или навлаки за велосипеди. Сепак ако патувањето може да се резервира откако бројот на велосипеди ќе се намали на нула, тоа значи дека автобусот всушност не е опремен за превоз на велосипеди.

Но не грижи се, сепак ќе може да го резервираш патувањето и притоа да си понесеш велосипед на склопување на тој начин што ќе го пријавиш како „специјален багаж“. Во тој случај, велосипедот ќе се превезува во делот за багаж. Внимавај на посебните прописи кои важат за велосипеди кога се превезуваат како специјален багаж дадени во продолжение.

Превезување велосипед на држач за велосипеди

 • Макс. 5 велосипеда на еден автобус
 • Нема потреба да го расклопуваш велосипедот
 • Макс. тежина: 20 kg
 • Не се дозволени електрични велосипеди, велосипеди со две седишта, трицикли или велосипеди на склопување

Превезување велосипед во навлака за велосипеди

 • Макс. 3 велосипеда во еден автобус
 • Нема потреба да го расклопуваш велосипедот
 • Специјалните навлаки за велосипеди обезбедени од Flix овозможуваат безбеден транспорт во делот за багаж
 • Макс. тежина: 20 kg
 • Не се дозволени електрични велосипеди, велосипеди со две седишта или трицикли

Како може да резервирам место за мојот велосипед?

 • Додај го посакуваниот број велосипеди при постапката на резервација
 • Резервирај патување за себе и за својот велосипед
 • Донеси го велосипедот до автобусот и монтирај го на држачот за велосипеди или стави му ја навлаката и внеси го во делот за багаж

Колку чини тоа?

 • Цените за велосипедите може да ги најдеш овде
 • Треба да знаеш дека секоја од наведените цени е за едно единечно патување

Превезување велосипед на склопување во делот за багаж

 • Твојот велосипед се превезува во делот за багаж како „специјален багаж“
 • Може да се резервира 1 парче специјален багаж по лице
 • Велосипеди на склопување се дозволени
 • Велосипедот мора да се превезува спакуван во вреќа за велосипеди
 • Макс. должина + ширина + висина = 240 cm
 • Може ќе треба да го расклопиш велосипедот за да ги задоволи ограничувањата на димензиите
 • Макс. тежина: 30 kg
 • Не се дозволени електрични велосипеди, велосипеди со две седишта или трицикли

Како може да резервирам место за мојот велосипед како специјален багаж?

Резервирај го патувањето без да додаваш велосипеди при постапката на резервација. Наместо тоа, резервирај место за велосипедот на склопување како „специјален багаж“.

Како да го пријавам специјалниот багаж?

 • Онлајн при постапката за резервација
 • Во нашите FlixShops или кај нашите овластени препродавачи
 • Онлајн после извршено купување на билет преку „Управување со резервацијата

Колку чини тоа?

 • Цените за „специјален багаж“ може да ги најдеш овде
 • Треба да знаеш дека секоја од наведените цени е за едно единечно патување

Може ли мојот велосипед да патува без мене?

Од безбедносни причини, велосипедите, исто како и багажот, може да се превезуваат  само со присуство на сопственикот.